Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣΗ αγία αυτή ημέρα είναι ξεχωριστή, διότι παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία μας, η αληθινή Εκκλησία του Χριστού. Ποιούμε ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο συνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου.
Οι Πατέρες όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του ορθοδόξου δόγματος, ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας, την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Νηστεία και ασκητική ζωή έχουν και άλλες αιρέσεις ή θρησκείες, και μάλιστα με πολύ αυστηρότερους κανόνες άσκησης. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν και να ενωθούν με το Θεό. Η σωτηρία είναι συνώνυμη με την αλήθεια, αντίθετα η πλάνη και το ψεύδος οδηγούν σε αδιέξοδα και εν τέλει στην απώλεια.
Τα ίδια ακριβώς πρέπει να πούμε και για κάθε αγώνα μας, γιατί η διαμόρφωση της ταυτότητας του ανθρώπινου προσώπου συνδέεται άμεσα με την αναζήτηση του νοήματος της ζωής του. Και ό,τι προάγει τη ζωή… ή ό,τι σημαίνει καλή αλλοίωση της ζωής, καθώς λέμε, είναι πολιτισμός, είναι ορθοπραξία.
«Το μεγάλο πρόβλημα της σημερινής Ορθοδοξίας είναι ο συνδυασμός της παραδόσεως με τη ζωντανή παρουσία της στον σύγχρονο κόσμο. Η Ορθοδοξία είναι από τη φύση της παραδοσιακή στη νοοτροπία της. Αλλά η σωστή έννοια της παραδόσεως δεν είναι η μουσειακή απολίθωση. Σήμερα η Ορθοδοξία τιμά ιδιαίτερα τους πατέρες της Εκκλησίας. Αλλά οι πατέρες βρίσκονταν σε διαρκή και σοβαρό διάλογο με την εποχή τους. Γνώριζαν καλά όλα τα φιλοσοφικά ρεύματα των χρόνων τους και κατόρθωσαν με μια θαυμαστή δημιουργικότητα να μεταμορφώσουν ολόκληρο τον πολιτισμό της αρχαιότητας. Ο άνθρωπος, συνειδητοποιώντας τον χώρο, τον χρόνο, τον τόπο, τον δρόμο και τον τρόπο που του χαρίζονται, προσανατολίζεται στην πραγματικότητα και αγωνίζεται για τη διαφύλαξη της αλήθειας των πραγμάτων. Αυτός είναι και ο ρόλος της Ορθοδοξίας, καθώς σημειώνεται ότι «Ορθοδοξία εστίν αψευδής περί Θεού και κτίσεως υπόληψις…». (Αναστάσιος Σινατης). Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα
Αδελφοί μου!
Στους μεταμοντέρνους καιρούς καταγράφεται τρομερό έλλειμμα πραγματικότητας. Μόνο η ιστορία, μπορεί να θέσει το πρόσωπο ενώπιον των ευθυνών του. Και το βλέπουμε ξεκάθαρα σήμερα αυτό. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος σημειώνει σε πρόσφατο βιβλίο του.
«Εποχή κοσμογονικών αλλαγών! Πρωτοφανείς μετακινήσεις λαών, «συνοχή εθνών εν απορία», απρόβλεπτες χρηματοοικονομικές αλλαγές, άλωση τής καθημερινότητας από την επιδρομή τής ψηφιακής τεχνολογίας, αλλοίωση τής διαχρονικής βιολογικής τάξης τής ανθρώπινης ζωής και ραγδαία κλιματική αλλαγή, γενικευμένη τεχνολογική κυριαρχία, αιφνιδιαστική εμφάνιση νέων ηθών, ξένης συμπεριφοράς, άλλης λογικής, εντελώς ασυνήθιστης ηθικής. Όλα αυτά σε παγκόσμια κλίμακα. Ιστορικοί λαοί εξαφανίζονται, πανάρχαιοι πολιτισμοί καταστρέφονται, διαχρονικές άξιες και παραδόσεις απορροφώντας, κάθε μορφή πίστης στον Θεό λυσσαλέα πολεμείται από την ανεξέλεγκτη μανία του καινούργιου και του αυτοδιαφημιζόμενου ως σύγχρονου.
Όπλα αυτής της νέας τάξης πραγμάτων, τής κυριαρχίας της Νέας Εποχής, ή αμφισβήτηση, η αθεΐα, η ασέβεια. Το μεγάλο θύμα αυτής τής επίθεσης ό άνθρωπος και ό πολιτισμός του. Κυρίως ό νέος άνθρωπος πού μεγαλώνει και εκπαιδεύεται με το σύστημα μιας παιδείας άχρωμης, εντελώς επίπεδης, χωρίς πνεύμα, χωρίς ουσία, δίχως αξίες, στερημένης οραμάτων, τόσο διαφορετικής από τα παραδεδομένα. Ιδίως στην πατρίδα μας. Οι νέοι αυτοί πού αδιαπραγμάτευτα διψούν για αλήθεια, δυστυχώς ανυποψίαστοι ρουφούν το ψέμα και ζουν μαζί του. Όλοι κινδυνεύουμε να ζούμε με ψέματα. Μόνο με ψέματα...
Η αλήθεια σχετικοποιήθηκε από την πολυδιαφημιζόμενη πολυπολιτισμικότητα, έχασε την ουσία και την αξιοπιστία της και στο τέλος κατάντησε περίβλημα του ψέματος και περίγελος του. Με αυτό πλέον συμμαχούμε, αυτό θέλουμε, αυτό πιστεύουμε, με αυτό ζούμε. Ποτέ το ψέμα δεν είχε τόσο θράσος, τόση δύναμη, τέτοια διάδοση, τόση έκταση, τέτοια κυριαρχία. Αυτή είναι ή πραγματική κρίση».
Αδελφοί μου! Μεγαλώσαμε με ένα πολιτισμό εμποτισμένο με το γνήσιο αρχαιοελληνικό πνεύμα και την παράδοση της Ορθοδοξίας. Το ήθος των Ελλήνων υπεισέρχεται στη ζωή της Εκκλησίας και ζωή της εκκλησίας διαμορφώνει το ήθος των Ελλήνων. Η δύναμη της ψυχής και η μαχητικότητα για την ελευθερία είναι γνωρίσματα του ελληνισμού. Είναι το νήμα που συνδέει τους Έλληνες από την εποχή των μηδικών πολέμων μέχρι σήμερα. Το πάθος του Έλληνα για ελευθερία και το χριστιανικό αίτημα της τελείωσης μέσω του σωστού προσανατολισμού συνάδουν.
Ό,τι ήταν για τον τότε κόσμο των πατέρων της Εκκλησίας η ελληνική φιλοσοφία, ένας κόσμος δηλαδή με τον οποίο έπρεπε να διαλεχθούν και να τον μεταμορφώσουν, είναι για τη σημερινή Ορθοδοξία ο καλπάζων τεχνικός πολιτισμός της εποχής μας. Η σημερινή οικουμένη κυριαρχείται από τα επιτεύγματα του δυτικού πολιτισμού, τα οποία εκτείνονται από τις κατακτήσεις της τεχνολογίας μέχρι τα άγχη της μοναξιάς και της αποπροσωποποιήσεως των ανθρώπων, που εκφράζει τόσο τραγικά η σύγχρονη τεχνική σε όλες τις μορφές της. Σ’ αυτό τον κόσμο σκύβει η σύγχρονη Ορθοδοξία με στοχασμό και ευαισθησία, για να μεταμορφώσει τις σύγχρονες φιλοσοφίες και ιδεολογίες, και να περισώσει το πρόσωπο και την ελευθερία του από τη δίνη του ευδαιμονισμού. Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα
Η ζωή του χριστιανού μέσα στο εκκλησιαστικό σώμα είναι μια συνεχή αποκατάσταση του υγιούς τρόπου ζωής, η οποία πραγματώνεται δυναμικά σε μια προοδευτική πορεία, όπου ο ανθρώπινος αγώνας θεωρείται αναγκαίος.

Και η Ορθοδοξία έχει πολλές δυνάμεις για ένα τέτοιο εγχείρημα. Κρυμμένες στη λειτουργική και την ασκητική εμπειρία της Ορθοδοξίας οι δυνάμεις αυτές, μπορούν να ελευθερωθούν και να διαλεχθούν δημιουργικά με τον σύγχρονο πολιτισμό, για να τον μεταμορφώσουν. Η Ορθοδοξία αποτελεί την ελπίδα του κόσμου στη σημερινή κρίσιμη εποχή. Θα ήταν κρίμα να την αποκλείσουμε από τη ζωή μας και να μην ανταποκριθούμε στη κλήση αυτή, που είναι  κλήση έκτακτης ανάγκης.