Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ


Αποτέλεσμα εικόνας για θεοφανειαΘεοφάνεια, αδεςλφοί μου,  είναι το γεγονός που σημαδεύει την αρχή του επί γης σωτηριολογικού έργου του Θεανθρώπου. Είναι η στιγμή που αναπτερώνονται οι ελπίδες του ταλαιπωρημένου από την αμαρτία ανθρωπίνου γένους. Είναι η στιγμή εκπληρώσεως της υπόσχεσης του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου. Παραστατικά καταγράφει, ο μεγαλοφωνότατος των προφητών, γεγονότα που θα συμβούν αιώνες μετά από αυτόν. Σαν να είναι παρών ο θεόπνευστος προφήτης Ησαΐας, περιγράφει με εκπληκτική κάποτε λεπτομέρεια και σαφήνεια, γεγονότα από την επί γης ζωή του Ιησού Χριστού που συνδέθηκαν με την σωτηρία του ανθρώπου. Προφητεύει λοιπόν ο Ησαΐας και καταγράφει ο ευαγγελιστής Ματθαίος στο ανάγνωσμα που ακούσαμε σήμερα:«Ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα, και τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς».
Ορθά και επιτυχημένα, αγαπητοί μου αδελφοί, παραδόθηκε η ονομασία των Θεοφανίων, “τα Φώτα”. Φώτα, γιατί όπως συνεχίζει προς το τέλος της η σημερινή περικοπή, «από τότε ήρξατο ο Ιησούς κηρύσσων» μεταδίδοντας με το κήρυγμά Του το φως της αληθείας. Μετά την βάπτιση ο Κύριος μας, που είναι το φως του κόσμου, αρχίζει τις περιοδείες Του, σε πόλεις και χωριά κηρύσσοντας το ευαγγέλιο της βασιλείας του Θεού. Ο λαός λοιπόν που βρισκόταν καθηλωμένος στο σκοτάδι της ειδωλολατρίας, του ψεύδους, δούλος της αμαρτίας, είδε και γνώρισε το μεγαλειώδες πνευματικό φως της παρουσίας και της διδασκαλίας του Χριστού. Σ’  αυτούς που ζούσαν μέχρι τότε, σε χώρα που την κάλυπτε η θανάσιμη σκιά της αμαρτίας, έλαμψεν το ουράνιο φως της σωτηριώδους αλήθειας.
Μετά την, υπακοή του ανθρώπου στο διάβολο, που παρουσιάζεται στην Αγία Γραφή, ως εκδίωξη των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο, αγαπητοί, Χριστιανοί, το ανθρώπινο γένος απομακρύνθηκε από τον Θεό και την τήρηση του θελήματός Του. Έκαμε κακή χρήση της ελευθερίας με την οποία τον προίκισε ο Θεός και έγινε δούλος της αμαρτίας. Αγνόησε την αλήθεια, έμεινε στο σκοτάδι της ειδωλολατρίας, που τον κράτησε μακριά από τον Δημιουργό του. Αρνήθηκε τον αληθινό Θεό του, πίστεψε στον εαυτό του και στα είδωλα που επινόησε. Ωστόσο ο Πανάγαθος Θεός δεν άφησε τα πλάσματά Του να καταστραφούν από την αμαρτία. Έστειλε τους Προφήτες για να καθοδηγήσουν και να συνετίσουν τον άνθρωπο. Τους έστειλε να του υποδείξουν την οδό της σωτηρίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τηρώντας ωστόσο την παλιά Του υπόσχεσή, αποδεικνύοντας την μεγάλη Του αγάπη και υλοποιώντας την φροντίδα Του μέσα στα πλαίσια της πρόνοιάς Του, έστειλε τον ίδιο τον Γιο Του. Το ανθρώπινο γένος είχε τώρα μια ακόμη ευκαιρία για επανέλθει στον Πατέρα -Δημιουργό του. Θέλησε ο Θεός να προλάβει την τελειωτική καταστροφή του από τον αμαρτωλό βίο. Γι' αυτό περιέρχεται ο Χριστός πόλεις και χωριά και τον προειδοποιεί: «ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών». Δεν υπάρχει χρόνος αναβολής, καθυστέρησης. Είναι πολύ κοντά ο χρόνος που έρχεται η βασιλεία των ουρανών. Έχει φτάσει. Και η προϋπόθεση της συμμετοχής στην βασιλεία του Θεού; Μία μόνον λέξη. Μονολεκτική είναι η καθοδηγητική εντολή και υποχρέωση: «Μετανοείτε». Ο Μωσαϊκός νόμος, εκτός από τις απλές δέκα εντολές, αποτελείτο από κάποιες εκατοντάδες άλλες διατάξεις που έπρεπε να εφαρμόζουν σχολαστικά οι Ισραηλίτες. Και φυσικά ήταν αδύνατο να τις γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια και κατά συνέπεια και να τις εφαρμόζουν. Ωστόσο επειδή κάθε πράξη, λόγος ή σκέψη μας, είναι αποτέλεσμα μιας αποφάσεως που λαμβάνεται μέσα στο μυαλό μας, εκείνο που χρειάζεται να διορθωθεί, είναι το μυαλό μας, ο νους μας. «Μετανοείτε», λοιπόν είναι το μονολεκτικό, συνοπτικό μήνυμα που στέλνει ο Κύριος μας, σε όλους μας, και σήμερα αλλά και κάθε μέρα της ζωής μας. Οδηγός στην ορθή αντιμετώπιση της καθημερινότητάς μας, είναι η συνείδησή μας, που πρέπει να διαπνέεται από την αγάπη προς τον Θεό. Η βασιλεία των ουρανών είναι οπωσδήποτε η συνέπεια της αγαθής, ενάρετης, αλλά ωστόσο σύντομης ζωής μας πάνω στη γη. Κριτήριο όμως των ενεργειών μας δεν είναι, και δεν μπορεί να είναι μόνον αυτή η φυσική επιβράβευση, που μάς υποσχέθηκε ο Πανάγαθος. Κριτήριο και οδηγός μας πρέπει να είναι η αγάπη μας προς τον Θεό. Γi’  αυτό, επειδή αγαπούμε τον Θεό και θέλουμε να είναι και Εκείνος ευχαριστημένος από εμάς, θα σκεπτόμαστε πάντοτε, σε κάθε περίσταση ποιο είναι το θέλημά Του. Τι θέλει από εμάς.
Τι κάνουμε όμως εμείς τι του προσφέρουμε εμείς;
………………………………………………………….
Η αμαρτία, αδελφοί μου, οι κακές μας συνήθειες, το λανθασμένο ή αμαρτωλό παράδειγμα των άλλων, του περιβάλλοντός μας, οι ποικιλόμορφοι πειρασμοί και η αδύνατη θέλησή μας, μας παρασύρουν εύκολα και εμποδίζουν την διόρθωση του νου μας. Είναι πολύ δυνατοί οι πειρασμοί γύρω μας. Υπάρχουν πλήθος είδωλα που κατασκευάσαμε, λατρεύουμε και ακολουθούμε, λησμονώντας την ανάγκη να τηρούμε το θέλημα του Θεού. Χρειάζεται αγώνας επίπονος για να αλλάξουμε την νοοτροπία μας. Χρειάζεται προσευχή για να καλέσουμε τον Θεό να μάς βοηθήσει στη δύσκολη προσπάθεια μας, να μετανοήσουμε πραγματικά και να μεταφέρουμε την αλλαγμένη αυτή νοοτροπία στην καθημερινή μας ζωή, ως πράξη, λόγο και σκέψη.
Πριν λίγες μέρες, αγαπητοί Χριστιανοί, με την βοήθεια του Θεού, μπήκαμε σε ένα καινούργιο χρόνο. Ίσως είναι μια ακόμη ευκαιρία να κάνουμε μια νέα αρχή στη ζωή μας. Να ξεχάσουμε, να απορρίψουμε τον παλιό μας εαυτό με τις κακές του συνήθειες και τις αμαρτωλές πράξεις. Σε συγκεκριμένο σχέδιο θα στηρίζεται η βαθιά μελέτη του εαυτού μας, για να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Η αλλαγή αυτή θα στηρίζεται στη γνώση των αδυναμιών μας και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Να νοιώσουμε την πραγματική σημασία της εντολής «μετανοείτε», όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Να νοιώσουμε ακόμη πόσο σύντομη είναι η ζωή μας, χωρίς πολλά χρονικά περιθώρια, γιατί «ήγγικεν η βασιλεία των ουρανών». Ας εργασθούμε λοιπόν συστηματικά για την ριζική ανακαίνιση της ζωής μας, από τώρα. Να εγκαινιάσουμε από τούτη τη ζωή, την βασιλεία των ουρανών μέσα μας.