Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Κυριακή Α’ Λουκά

 

Κυριακή Α’ Λουκά


Με την εορτή του Τιμίου Σταυρού τελειώνουμε τη ανάγνωση περικοπών από το Ευαγγέλιο του Ευαγγελιστού Ματθαίου και αρχίζουμε την ανάγνωση περικοπών από το Ευαγγέλιο του Αγίου και Ευαγγελιστού Λουκά. Στην πρώτη Ευαγγελική περικοπή εμφανίζεται ο Κύριος να πλησιάζει την λίμνη Γεννησαρέτ για να επιλέξει του Αποστόλους του. Εκεί πλησιάζει τον Σίμωνα Πέτρο και τους δύο υιούς Ζεβεδαίου, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη. Δε χρειάσθηκε πολύ ώρα για να καταλάβουν πως ο Ιησούς Χριστός ήταν πράγματι ο Μεσσίας και ήταν Αυτός που είχαν προφητεύσει οι Γραφές της Παλαιάς Διαθήκης. Δέχτηκαν το κάλεσμα του Κυρίου και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής, “ἀφέντες ἄπαντα ἠκολούθησαν αὐτῶ”(Λκ. 5:11).

Το κάλεσμα του Κυρίου δεν απευθύνεται μόνο στους Αποστόλους αλλά σε όλους τους ανθρώπους και σε κάθε εποχή. Το κάλεσμα είναι διαχρονικό και εξαρτάται από το κάθε άνθρωπο εάν θα γίνει αποδέκτης του. Μπορεί να αναρωτιέστε με ποιό τρόπο έρχεται το κάλεσμα από το Θεό αφού δεν έχουμε τον Ιησού Χριστό στις μέρες μας. Έχοντας πίστη στον Θεό πρέπει να θεωρούμε πως ο Ιησούς Χριστός είναι κοντά μας δια μέσου της Εκκλησίας και μας έχει αφήσει παρακαταθήκη το Ευαγγέλιο με το οποίο μας καθοδηγεί στο δρόμο του Θεού. Έχουμε μαρτυρίες από την πρώτη στιγμή πως η σωτηρία μας επέρχεται δια μέσου της συμμετοχής μας στο Σώμα και το Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, που πραγματοποιείται σε κάθε Θεία Λειτουργία που τελείται στους Ιερούς Ναούς.

Πολλοί Χριστιανοί βρίσκουν δικαιολογία πως δεν είναι απαραίτητο να πάνε στην Εκκλησία για προσευχηθούν και να έχουν επικοινωνία με το Θεό. Αυτές οι σκέψεις είναι εκ του πονηρού, διότι, ναι μεν κάθε ώρα και στιγμή έχουμε την δυνατότητα να προσευχηθούμε και πρέπει να προσευχόμαστε, όμως άλλη είναι η προσωπική προσευχή και άλλη μέσα στην Εκκλησία. Μπορεί ο κάθε άνθρωπος να τελέσει μυστήρια στο σπίτι του ή να τελέσει Θεία Λειτουργία; Όχι!!! Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο μεγάλος θεολόγος της Εκκλησίας μας, αναφέρει: “Μή γάρ τοῦτο ἴδης ὅτι ἐν γῆ ἕστηκεν ἡ ἐκκλησία, ἀλλ’ ὅτι ἐν οὐρανῶ πολιτεύεται”(ΕΠΕ 8Α, 388). Ο σκοπός της Εκκλησίας είναι να μας καθαγιάσει δια μέσου των μυστηρίων και να μας συνδέσει με τον Ουρανό.

Αδελφοί μου, τίποτε δεν μπορούμε να καταφέρουμε χωρίς τη βοήθεια του Θεού και τη κιβωτό Χάριτος της Εκκλησίας. Όταν αναγνωρίσουμε πόσο ανάγκη έχουμε να βρισκόμαστε μέσα στην Εκκλησία, τότε θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε πνευματικά. Ο εκκλησιασμός είναι η αρχή και όταν βρεθούμε εκεί, αποκτούμε δυνάμεις για να ενισχυθεί η πίστη μας και να κατανοήσουμε πως δεν μπορούμε να το καταφέρουμε μόνοι μας. Μόνο μέσα στον Ιερό Ναό η προσευχή μας γίνεται πιο δυνατή γιατί ενώνεται με τις προσευχές των άλλων και όλοι μαζί ενισχυόμαστε πνευματικά. Πηγαίνοντας στην Εκκλησία δείχνουμε έμπρακτα στο Θεό τη θέληση μας να αφιερώσουμε χρόνο στο Θεό. Όπως μας προτρέπει ο ψαλμωδός, “ἐν ἐκκλησίαις εὐλογεῖτε τόν Θεόν”.

ΑΜΗΝ

Αρχιμ. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος
Ιερατικώς Προϊστάμενος